הטיפול במתבגרים משלב בתוכו מספר גישות, והן: טיפול אישי, הדרכת הורים ושיחות משותפות למתבגר והוריו.
השילוב של הגישות השונות האלו בטיפול במתבגרים מביא לכך שהטיפול יהיה יעיל וקצר ככל הניתן. בעבר היה מקובל כי הטיפול במתבגרים היה בעיקר בטיפול אישי במתבגר, ושיטה זו מביאה לרוב להארכת הטיפול שלא לצורך, ולאו דווקא לתוצאות הטובות ביותר. השילוב של שיחות עם ההורים, טיפול אישי והדרכת הורים מביא לכך שהטיפול הופך להיות יעיל וקצר ככל הניתן.
מרכיב חשוב בהצלחת הטיפול במתבגרים הוא התמדת ההורים בטיפול. מניסיוני ראיתי כי הורים שמתמידים בטיפול במתבגר – מגיעים בדרך כלל לתוצאות הטובות ביותר. עם זאת לעיתים מספיק טיפול קצר של מספר פגישות מועט לשיפור המצב של המתבגר ולפיתרון הבעיות.
כיצד מתנהל הטיפול?
בפגישה הראשונה אני נפגשת עם ההורים לבד. הפגישה הזו מאפשרת להורים לספר כל מה שקורה למתבגר, מבלי שהמתבגר ישמע. בפגישה הזו ההורים מספרים לי על הבעיה, על ההתפתחות של המתבגר מלידתו וגם רקע על עצמם ועל המשפחה. בסוף הפגישה אני נותנת להם הערכה מקצועית לגבי מצבו של המתבגר: מהי הבעיה ומה האבחנה שלה, כיצד לדעתי ניתן לטפל בה בצורה הטובה ביותר, וכיצד אני מציעה שהטיפול יתנהל – כולל משך הטיפול המשוער.
בפגישה השניה אני נפגשת עם המתבגר לבד. בפגישה זו אני משתדלת קודם כל ליצור קשר טוב עם המתבגר, כדי שייתן בי אמון ויהיה מוכן לדבר איתי, ואחר-כך להגיע לטיפולים. אני משוחחת איתו בצורה אמפתית ואוהדת על קשייו, כעסיו ויחסיו עם ההורים, חברים ומורים. אני מבררת גם מהי הנכונות שלו להגיע לטיפול פסיכולוגי, והאם הוא מעדיף פגישות נפרדות או פגישות עם הוריו, או שילוב של שתיהן.
מהלך הטיפול:
לאחר שתי הפגישות הראשונות אנחנו מתחילים ממש בטיפול. הטיפול משולב למעשה מכמה סוגים של פגישות:
- פגישות אישיות עם המתבגר – בפגישות אלו אני משוחחת באופן חופשי עם המתבגר על כל מה שהוא בוחר להעלות, בין אם זה קשיים חברתיים, קשיים עם הוריו, דאגות בקשר למראה החיצוני ועוד. אני גם מעלה בפניו קשיים שההורים ציינו שקיימים, על מנת שיביע את עמדתו לגביהם ונחשוב יחד כיצד לפתור אותם.
השיחה החופשית והכנה של המתבגר איתי עוזרת לו לרוב לפרוק סודות שלא היה לו למי לספר, לגלות חולשות שהתבייש לדבר עליהן, ולבטא כעסים שלא תמיד הרגיש שהם מובנים ומתקבלים על-ידי הוריו ומוריו. אני מבטאת אמפתיה לקשייו ורגשותיו של המתבגר, ויחד עם זה מנסה באופן מעשי לחשוב איתו כיצד ניתן לפתור את הקשיים – בין אם מדובר בפתרונות מעשיים, בשיחות עם דמויות שקשה לו איתן, או בשינוי גישה פנימית כלפי הבעיות.
בדרך כלל המתבגרים נהנים מאוד מפגישות אלו, והן עוזרות להם לפתח פתיחות, כנות, חשיבה מסודרת על בעיותיהם ועל דרכים לפתור אותן. הם יוצרים קשר של בטחון ואמון איתי, ולרוב הם מצליחים באמצעות קשר זה לשפר אחר-כך את הקשר שלהם עם ההורים. - פגישות של המתבגר עם הוריו – בפגישות אלו אני משוחחת עם המתבגר והוריו על בעיות שהם בוחרים להעלות. לא פעם בפגישות אלו עולים כעסים ואי-הבנות שקיימים בין המתבגר להוריו, ופגישות אלו הן הזדמנות מצוינת לברר אותם ולפתור אותם. בפגישות אני מראה למתבגר ולהוריו בעיות בתקשורת שלהם, ואני מעלה בפניהם דרכים אפשריות לפתור סכסוכים ואי-הבנות. בדרך כלל עם מתבגרים חשוב להגיע להסכמים ופשרות אשר נראים להם הוגנים, וכך גם ההורים וגם המתבגרים נדרשים לויתורים מסוימים כדי להשיג שביעות-רצון של הצד השני. המתבגר לומד כך כיצד לנהל סכסוכים בעתיד, וכי דרך של שיחה, הסכם ופשרה – עדיפה על ריב וכעס. כך גם משתפרת האווירה בבית ויש שיפור בהרגשת ההורים, המתבגר והמשפחה כולה
- הדרכת הורים – בפגישות אלו ההורים מגיעים לשוחח על הבעיות של המתבגר, ללא המתבגר. אני מקשיבה למה שהם מספרים, ומאפשרת להם לפרוק את מה שמעיק עליהם בקשר למתבגר. אני עוזרת להם להבין כיצד הבעיות נוצרו וכיצד ניתן לפתור אותן. אני נותנת להורים תמיכה והבנה במצוקה שלהם בהתמודדות עם המתבגרים, וכן גם מידע על הבעיות באופן כללי, וכיצד הם יכולים לפתור את הבעיות – בין אם בדרך מעשית ובין אם בשינוי הגישה הפנימית שלהם כלפי המתבגר או כלפי תפקידם כהורים. אנו משוחחים לעיתים גם על גיל ההתבגרות שלהם ועל הוריהם שלהם, וכיצד גיל ההתבגרות שלהם השפיע על ציפיותיהם מילדיהם ומעצמם ועל התנהגותם כהורים.
להדרכת הורים תפקיד חשוב ביותר בהתקדמות המתבגר, משום שלהורים בגיל זה תפקיד משמעותי ביותר. הם יכולים לשמש דמות משמעותית למתבגר, שאיתה ניתן לשוחח ולגלות דברים חשובים, וגם ללמד על החיים ולהציב גבולות. לניתוק מן ההורים יש מחיר כבד בבעיות שונות של גיל ההתבגרות, וככל שההורים מתפקדים טוב יותר מול המתבגר שלהם – כך גדל הסיכוי שהוא יהיה במצב נפשי ותפקודי טוב יותר.
בסיומו של הטיפול בדרך כלל המתבגר נמצא במצב טוב יותר: לרוב הוא רגוע ושמח יותר, מקבל את עצמו ופתוח יותר, מצליח יותר חברתית ולימודית, ומסתדר טוב יותר עם הוריו ומשפחתו. בסוף הטיפול ההורים של המתבגר חשים שיחסיהם איתו טובים יותר, מרוצים יותר מתפקודו הלימודי והאישי, ויודעים טוב יותר כיצד להתמודד עם כעסים ואי-הבנות עם המתבגר– במידה והם עולים.
בסוף הטיפול הפסיכולוגי הדרך של המתבגר לחיים טובים בהווה ולהתפתחות טובה בעתיד נפתחה- בזכות הטיפול וההשקעה של כל המשתתפים בו.