על הפרעת אישיות גבולית וכוחות להצלה-עצמית

אתחיל את הרשימה בהגדרה של הפרעת אישיות גבולית. ואתרגם לכם מן ה- DSM-4, שהוא המדריך המקובל להפרעות הנפשיות.

לפי ה-DSM-4  מדובר ב"דפוס חוזר של חוסר יציבות ביחסים בין-אישיים, בדימוי העצמי וברגשות. באימפולסיביות שמתחילה בגיל הצעיר וקיימת במצבים שונים, ומאופיינת בחמישה מהמאפיינים הבאים:

  1. מאמצים נואשים להימנע מנטישה אמיתית או דמיונית.
  2. דפוס של יחסים בין-אישיים לא יציבים ואינטנסיביים המאופיינים בתנודות בין הערכת-יתר (של הזולת, ר.ב.ד.) לבין זלזול עמוק (לזולת).
  3. הפרעה בזהות המאופיינים בדימוי עצמי ובתחושת עצמי לא יציבים.
  4. אימפולסיביות לפחות בשני תחומים שיכולים להיות מזיקים-לעצמי (למשל, בזבוז, מין, שימוש בסמים, נהיגה מסוכנת, זלילות).
  5. התנהגות חוזרת של איומים או התנהגויות אובדניים, והתנהגות שמכשילה את העצמי.
  6. חוסר-יציבות רגשית שמקורה בתגובתיות יתר של מצבי רוח רעים(למשל מצבי-רוח רעים חזקים, רגזנות או חרדה, שאורכים בין כמה שעות ולעיתים רחוקות יותר מכמה ימים).
  7. תחושות כרוניות של ריקנות.
  8. כעס לא מתאים וחזק או קושי לשלוט על הכעס (למשל התפרצויות שכיחות של כעס, כעס תמידי ומאבקים גופניים חוזרים).
  9. חשיבה פרנואידית (כלומר, שרודפים אחריך, ר.ב.ד.) חולפת, הנובעת ממתח או סימפטומים דיסוציאטיביים (כלומר, של ניתוק בחשיבה) חמורים."

מה דעתכם על ההגדרה הזו של הפרעת אישיות גבולית, שהבאתי לכם כאן? האם אתם מכירים אנשים, הסובלים מסימפטומים דומים?

חשוב לי, אגב, לציין, שרוב הסובלים מהפרעת אישיות גבולית הן – נשים. מה זה אומר על הנשים? מה זה אומר על איך שמגדלים נשים?

תיאוריות פסיכולוגיות אחרונות מצביעות על קשר הדוק בין יחס לא אמפתי, שאינו מכיר ברגשות הלגיטימיים של הילדה – לבין ההתפתחות של הפרעת אישיות גבולית. יש גם קשר בין אירועים של ניצול בילדות, ובמיוחד ניצול מיני – לבין התפתחות של הפרעת אישיות גבולית.

נשים וגברים, הסובלים מהפרעת אישיות גבולית, זקוקים מאוד טיפול פסיכולוגי אישי למעשה, טיפול פסיכולוגי טוב יכול להציל אותם ואת חייהם. מרשה מ. ליינהאן פיתחה לפני כ-20 שנה שיטת טיפול, שיועדה לטיפול בהפרעת אישיות גבולית. השיטה נקראת DBT, ומה שיפה בה, לדעתי, הוא השילוב בין טיפול אישי מכיל לבין לימוד כלים להרגעה עצמית ולחשיבה רציונלית.

אגב, גם בספרי החדש "93 כלים לאושר" אני מפרטת מגוון כלים, שיכולים לעזור להרגיש טוב יותר נפשית. מלכתחילה כתבתי את הספר "93 כלים לאושר" מפני שאני מאמינה, שגם אם האישיות הבסיסית שלנו גורמת לנו לסערות פנימיות ולסבל – הרי אם אנחנו מכירים כלים טובים, ואנחנו מוכנים להשתמש בהם – מצבנו הנפשי ישתפר פלאים.

 נשים וגברים, הסובלים מהפרעת אישיות גבולית, וגם אלו הסובלים רק מסימפטומים בודדים מתוך הפרעת האישיות הגבולית – יכולים להרגיש, שיש להם סיכוי טוב להתקדם בחייהם – אחרי שיקראו את הספר שלי. אם הסובלים גם ישתמשו בכלים המוזכרים בספר – מצבם הנפשי ישתפר מאוד. והשימוש בכלים אינו מובן מאליו… מפני שצריך כוח נפשי כדי להתעלות על עצמך, ובתוך מצב של סבל נפשי להתחיל לטפל בעצמך.

אבל בתוך כולנו, מלבד הכוחות ההרסניים והבעייתיים – יש גם כוחות חיוביים, ששואפים לצמיחה. בתור פסיכולוגית הומניסטית אני מאמינה, שבתוך אנשים, הסובלים סבל נפשי, יש במקביל גם כוחות נפש להציל את עצמם. ולכן כתבתי את ספרי – כדי שאנשים ייעזרו בספר שלי ויצילו את עצמם, כשיש בהם אותם כוחות חיוביים של צמיחה והצלה-עצמית.

עוד בנושא

אשמח לשמוע מכם

או הקלידו את הפרטים שלכם ואתקשר אליכם חזרה

אהבתם את התוכן? שתפו חברים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו מתנה ממני

מטופלים המעוניינים בכך,
יקבלו בפגישות הראשונות במתנה
ספר שיתאים להם!