לא קל להתמודד עם מחלות גופניות.
כל מי שעובר מחלות גופניות כרוניות כמו סכרת, תסמונת המעי הרגיז, קוליטיס, קרון, תסמונת התשישות הכרונית, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם, אסטמה, מחלות עור, השתלת-איברים, סרטן ועוד – יודע זאת.
אנשים מגיעים לא פעם לטיפול הפסיכולוגי בגלל שהם צריכים להתמודד עם מחלות גופניות מתמשכות, נוסף לבעיות אישיות אחרות שיש להם.
כיצד אני כפסיכולוגית קלינית יכולה לעזור להם בטיפול הפסיכולוגי?

אנסה למנות כמה נקודות, שבהן אני כפסיכולוגית יכולה לעזור לפציינטים הסובלי ממחלות גופניות:

1. מותר לדבר על המחלה בחופשיות – עצם השיחה על הסבל הנפשי, החרדות, ההתלבטויות והשאלות הקשורות למחלה יכולים להקל מאוד על האדם. אני מקשיבה למה שהאדם מספר לי על סבלו, והקשבה זו אינה מובנת מאליו בעולם, שבו אנשים רבים מתקשים לספר על הבעיות הבריאותיות והגופניות שלהם. לאנשים רבים יש תחושה שבריאותם הרופפת היא מעין נושא טאבו, שעדיף שלא ידברו עליו. אולי אנשים אינם אוהבים לשמוע על בעיות גופניות, אולי ידחו אותם בגלל מחלותיהם, ואולי לא ירצו לשמוע את כל הפרטים הקטנים והלא נעימים על גופם. בטיפול הפסיכולוגי יש מקום, הקשבה והכלה לכל הנושאים הרגישים האלו.

2. מדברים על החרדות המלחיצות – בטיפול הפסיכולוגי האדם יכול לדבר על חרדותיו בנוגע למחלתו. לעיתים קרובות מחלות גופניות מלוות בחרדות מהחמרה, ממחלות גרועות יותר המסתתרות ואינן מתגלות, או ממוגבלות גופנית שתקרה בעתיד. בטיפול הפסיכולוגי אפשר לדבר על כל אלו בחופשיות וכך לאפשר התמודדות טובה ורציונלית עם החרדות הגדולים.

3. מציאת דרכי פעולה שיובילו לשיפור – השיחה המעמיקה על המצב הבריאותי יכולה להביא למציאת אורח חיים והתנהגויות שישפרו את המצב הבריאותי.  בעזרת שיטות מן הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, שהוכיח עצמו מחקרית כיעיל בטיפול במחלות שונות, מקיימים מעקב צמוד אחרי התנהלות הסימפטומים של המחלה, ובונים בהתאם תכנית התנהגותית לשפר את המצב הבריאותי.

4. לימוד הרפיה וכלים להרגשה טובה לשיפור המצב הנפשי והבריאותי – כחלק מהטיפול הגוף ובנפש לומדים בטיפול הפסיכולוגי שיטות של הרפיה, והתנהגויות אחרות, המביאות לשיפור ההרגשה הטובה. מחקרים רבים כבר הוכיחו כי מתח, חרדה, כעס ודיכאון תורמים להגברת מחלות גופניות. שיפור המצב הנפשי יכול להפחית את החלק הנפשי התורם למחלה הגופנית.

5. התמודדות עם מצבים גופניים קשים – אנשים חולים נאלצים לפעמים להתמודד עם מצבים גופניים מפחידים או עם בדיקות קשות וחודרניות. מצבים מלחיצים אלו היו מביאים כל אדם לחרדה גדולה. בטיפול הפסיכולוגי מדברים על מצבים אלו, שלעיתים נחווים כטראומטיים ומסכני חיים, ומלמדים דרכים להתמודד עם המצבים הקשים, כך שהם לא יחוו כטראומטיים וקשים כל-כך.

6. שיפור איכות החיים למרות מגבלות המחלה הגופנית – לעיתים קרובות אנשים החולים במחלה גופנית מצמצמים את חייהם בגלל המגבלות הבלתי-נמנעות של גופם. הצמצום הזה יכול לפעמים להיות מוגזם, יחסית למגבלות האמיתיות של האדם, ויכול לפגוע בהנאה של האדם בחייו, ואף להביא לדיכאון מסוים. בטיפול הפסיכולוגי בודקים כיצד האדם החולה יכול לחיות חיים מלאים ומספקים למרות מגבלותיו. כיצד הוא יכול בכל זאת לצאת, לפגוש אנשים, לעבוד או לתרום לחברה בכל דרך שהיא.

7. מימוש הפוטנציאל האישי – לאדם החולה יש בדרך כלל יכולות גבוהות בתחומים אחרים, שאינם קשורים דווקא לגופו. לעיתים יש לו יכולות שכליות גבוהות, או חברתיות, או שהוא מצוין בתחומים מסוימים. בטיפול אני עוזרת לאדם להכיר את מה שקרוי היום "החוזקות" שלו, כלומר מהם היכולות הגבוהות שלו. אחרי שהאדם "נזכר" בחוזקות שלו, אנחנו מדברים על שימוש בחוזקות אלו והנאה מהן בחייו. אנחנו בודקים כיצד הוא יכול להשיג מטרות החשובות לו, למרות מגבלותיו. וכיצד הוא יכול לפצות על המגבלות והסבל הנגרם לו – באמצעות הגדלת ופיתוח תחומים בחייו שבהם הוא חזק ומתפקד.

8. תקשורת עם האנשים המשמעותיים – האדם החולה לעיתים ניצב בפני דילמות בנוגע לאנשים סביבו, כמו: מה אני יכול לחלוק עם היקרים לי לגבי מחלתי? עד כמה אני נחוץ ותורם ומוערך עם מחלתי ולמרות מחלתי? האם מחלתי והמגבלות הנובעות ממנה פוגעות באנשים היקרים לי? שאלות אלו נידונות בטיפול הפסיכולוגי לעומק, עם כל הכאב שבהן. בטיפול הפסיכולוגי מנסים למצוא פתרונות לשאלות כמו: כיצד אפשר ללבן עם היקרים לך שאלות אלו, כיצד ניתן להמשיך ולנהל חיי זוגיות, משפחה וחברות טובים למרות המחלה וכיצד ניתן להיעזר באנשים היקרים לך מבלי להכביד עליהם יותר מדי. הקשרים הבין-אישיים של האדם החולה הם משמעותיים ויקרים לו, והעלאת הבעיות הקשורות אליהם בטיפול הפסיכולוגי יכולה לשפר קשרים אלו באופן משמעותי.

9.  מציאת טיפול המתאים לאדם  – כל אדם חולה מתלבט לא פעם בשאלה באיזה טיפול רפואי עליו להשתמש. במיוחד קיימת התלבטות בין שימוש באפשרויות של הרפואה הקונבנציונלית לבין שימוש ברפואה המשלימה. ההתלבטות אינה קלה, ובטיפול הפסיכולוגי אפשר להביא את ההתלבטות הזו ולשוחח עליה. המטרה היא למצוא עבור האדם טיפול המתאים לאמונתו ולצרכיו. בטיפול הפסיכולוגי אני מעודדת את האדם להיות פעיל בחיפוש אחר מידע על מחלתו ועל דרכי הטיפול המגוונות בה, ואנו חושבים יחד מהי הדרך המתאימה עבורו כדי לשלב את דרכי הטיפול שטובות לו.

אני מקווה שהבאתי כאן את עיקרי הנושאים החשובים, שבהם אני עוסקת, כאשר אני מטפלת באנשים חולים.

אנשים הסובלים ממחלות רבות, שרובן כרוניות, כמו סכרת, תסמונת המעי הרגיז, קוליטיס, קרון, תסמונת התשישות הכרונית, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם, אסטמה, מחלות עור, מושתלי-איברים, סרטן ועוד – זקוקים מאוד לטיפול פסיכולוגי כזה. לא כולם באמת מגיעים אליו. אבל אלו שמגיעים אליו מרוויחים עזרה משמעותית, שמגדילה את איכות חייהם באופן משמעותי, ואף יכולה לתרום לבריאותם הגופנית.

עוד בנושא

אשמח לשמוע מכם

או הקלידו את הפרטים שלכם ואתקשר אליכם חזרה

אהבתם את התוכן? שתפו חברים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו מתנה ממני

מטופלים המעוניינים בכך,
יקבלו בפגישות הראשונות במתנה
ספר שיתאים להם!