כלים מהטיפול הקוגינטיבי-התנהגותי בטיפול פסיכולוגי באכילת-יתר ובהשמנה
כפי שכתבתי ברשימה קודמת על טיפול פסיכולוגי באכילת-יתר ובהשמנה, הרי חשוב ללמד את המטופלת בטיפול גם טכניקות מעשיות ותפיסות כלליות, הלקוחות מהטיפול הפסיכולוגי הקוגניטיבי-התנהגותי, על מנת לעזור לה להתמודד עם הצורך הבלתי-נשלט לאכול אכילה, המזיקה לה. (ברשימה זו אני מתייחסת למטופלת-אישה, אך הכתוב כאן נכון גם לגבי גברים).
אילו תפיסות כלליות חשוב ללמד את המטופלת, הסובלת מבעיה של אכילת-יתר והשמנה?
1. נעים להציב לעצמנו גבולות – מחקרה של שולמית קרייטלר, לגבי תבניות החשיבה של נשים, הנוטות לאכילת-יתר והשמנה הראה, כי יש להן התנגדות להצבת גבולות לעצמן. בטיפול חשוב לעסוק בבעיה זו, ולדבר על ההנאה והרווח שיש בהצבת גבולות מתונה וסבירה.
2. הרעב נעים ומשפר מצב-רוח – לאנשים, הנוטים לאכילת-יתר, יש לפעמים חרדה ממצב של רעב. ייתכן שחרדה זו נובעת מחסכים פסיכולוגיים מוקדמים, שהם עברו כילדים. בטיפול הפסיכולוגי חשוב לדבר על חסכים אלו, ובמקביל לקשר את הרעב לתחושות חיוביות כמו מרץ ואנרגיה, איפוק עצמי, המתנה ועוד.
3. חיים טובים מאפשרים שליטה עצמית – השליטה העצמית קלה ואפשרית הרבה יותר כאשר אנו מאושרים. קשה לדרוש מעצמנו לשלוט על עצמנו כאשר אנחנו מתוסכלים וחסרים דברים החשובים לנו כמו זוגיות טובה, עבודה מספקת והורות רגועה. במידה ולמטופלת יש קשיי חיים בולטים – יש לטפל קודם בקשיים אלו, ורק אז להגיע לטיפול בשליטה באכילת-היתר.
ואילו טכניקות התנהגותיות חשוב לשלב בטיפול הפסיכולוגי באכילת-יתר ובהשמנה?
1. רישום האכילה – רישום האכילה מאפשר מעקב אחרי האכילה וגם שליטה עליה. לרוב אנשים, הנוטים להשמנה, אינם מעריכים מספיק, שהם מרבים לאכול. כך, רישום על האכילה מבהיר להם את נטייתם לאכילת-יתר, וגם משמש מעין "צופה חיצוני", העוצר את הדחף לאכול יותר מדי.
2. הגדלת הידע בתחום התזונה – הגדלת הידע בתחום התזונה כוללת: לימוד המזונות העוזרים להיות שבעים, לימוד העקרונות של פירוק הסוכר בגוף, לימוד האכילה סביב השעון הביולוגי של האדם (עיקר האכילה בצהרים, אכילה מעטה לפני הצהרים ואחרי הצהרים), לימוד העקרונות של אכילת פליאו (אכילה לפי תזונת האדם הקדמון – בעיקר שומן, חלבון וירקות) ולימוד העקרונות של תזונה בריאה. ככל שהידע של המטופלת גדול יותר –כך גדלים המעצורים הפנימיים, המנחים אותה להימנע מאוכל הידוע כאוכל מזיק.
3. לימוד עקרונות של אכילה מודעת – אכילה תוך התבוננות באכילה, ושילוב עקרונות של מיינדפולנס ומדיטציה עוזרים להאט את האכילה, להגדיל את ההנאה מהאכילה ולצמצם את כמויות המזון הנצרך.
4. לימוד עקרונות אכילה לפי היהדות – הרמב"ם היה מגדולי הכותבים בנושא אכילה נכונה. הרמב"ם כתב על אכילה, כך שהבטן מלאה רק בשלושה רבעים שלה, על מנוחה לאחר האכילה, על סדרי האכילה ועוד.
5. שילוב טכניקות מגבילות ומהנות – על מנת למתן את האכילה יש לשלב טכניקות, העוצרות אכילה מהירה וגסה מדי. טכניקות אלו כוללות: הכנת כל המנות על הצלחת – מבלי להוסיף להן בהמשך האכילה, שימוש בכלים נאים וקטנים, סידור השולחן כולו בצורה אסתטית ויפה, וספירת הלעיסות של המזון.
פירטתי כאן כלים מן הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, שחשוב לשלב בטיפול באכילת-יתר ובהשמנה. אשמח אם קריאת רשימה זו הועילה באופן כללי לידע שלכם בנוגע לאכילה, ותעזור לכם בהבנת הטיפול הפסיכולוגי באכילת-יתר והשמנה.