לא פעם בעיתות משבר כלכלי, כמו זה שעובר אותנו היום, אנו שואלים את עצמנו: האם עכשיו זה הזמן ללכת לטיפול פסיכולוגי? האם זה הזמן להוציא כסף על הפינוק הזה?
אז קודם כל, יש מצבים שבהם באמת אין בכלל כסף להוציא על טיפול פסיכולוגי, ואין כסף לדבר, שחורג מעבר לצרכי הקיום. במצב כזה אני מציעה לנסות למצוא טיפול בחינם במסגרות שונות, או לטפל בעצמנו בשיטות עצמיות, כמו למשל: לשוחח על הבעיות עם חברים וקרובי משפחה שנעים לשוחח איתם, לקרוא ספרים בנושא, או לקרוא על כך באינטרנט (באינטרנט יש חומר מקצועי רב ומגוון בנושאי בריאות הנפש).
ואם יש לנו כסף – אבל בצמצום – האם כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי?
אם תשאלו אותי, הרי תשובתי היא, שכדאי אז לפנות לטיפול פסיכולוגי, אבל בזהירות ובאופן מחושב. ולמה הכוונה? הכוונה היא, שכדאי שנברר כמה דברים לפני שאנחנו פונים לטיפול, והם:
- האם הפסיכולוג מנוסה ומקצועי – סביר שאם נפנה לפסיכולוג שהוא מנוסה ומקצועי הוא יידע לעזור לנו בצורה יעילה ומהירה יותר מפסיכולוג, שאינו מנוסה מספיק. פסיכולוג מנוסה ראה הרבה מקרים, קרא הרבה ולמד הרבה – כך שיוכל לעזור לנו במהירות יחסית, ובצורה יעילה.
- האם הפסיכולוג משתמש במגוון שיטות פסיכולוגיות – שילוב של מספר גישות פסיכולוגיות, ובהן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, טיפול קצר, ייעוץ, מדיטציה והיפנוזה – הופך את הטיפול למהיר ויעיל יותר במקרים רבים, ובמיוחד בבעיות שהן ממוקדות ומוגדרות.
- האם הפסיכולוג הוא אדם שאני מרגיש בנוח איתו – זו שאלה חשובה, משום שחשוב שנרגיש בנוח עם הפסיכולוג שמטפל בנו. חשוב שנרגיש שיש "כימיה" בינינו לבינו, שהוא "רואה" אותנו, שהוא נעים, שהוא אכפתי, ושהוא, בקיצור, מתאים לנו.
אם אכן נצליח למצוא פסיכולוג (או פסיכולוגית, לצורך העניין), שהוא מנוסה, משתמש במגוון שיטות ואנחנו חשים בנוח איתו – סביר שהוא יוכל לתת מענה יעיל וקצר ככל הניתן לבעיה שאיתה אנחנו באים, בין אם היא בעיה פסיכולוגית ממוקדת, כמו התקפי חרדה, או בעיה פסיכולוגית כללית יותר, כמו מציאת דרכנו בחיים. גם אם אנו מתמודדים, כמו רבים עכשיו, עם מצב של קושי כלכלי או תעסוקתי – טיפול פסיכולוגי יכול לתת לנו דרך טובה "לסדר בראש " את העניינים הלוחצים, ולמצוא דרכים להתארגן טוב יותר, מעשית ונפשית, מול הקשיים התעסוקתיים והכלכליים.
ומה אם מצבנו הכלכלי תקין, האם אז כדאי ללכת לטיפול פסיכולוגי, כשיש לנו בעיה פסיכולוגית?
ברור, שבתור פסיכולוגית, אני חושבת שכן. למרות שגם אז חשוב שנברר, היטב לפני שאנחנו הולכים האם הפסיכולוג שאליו אנו פונים הוא אכן מנוסה, מקצועי, מכיר מגוון גישות ונעים לנו איתו. וברור, שכשיש לנו מספיק כסף אנחנו יכולים יותר לבחור האם לפנות למספר מצומצם של פגישות, או ללכת לטיפול ארוך יותר.
אבל גם אז לדעתי תעלה השאלה: האם שווה לי להוציא כסף על טיפול פסיכולוגי? האם לא עדיף להשקיע את הכסף בטיול לחו"ל, או בחיסכון לדירה גדולה יותר או בקניית ריהוט חדש לבית?
אלו שאלות לא קלות, במיוחד בתקופה זו, שבה לרוב המשאבים הכלכליים אינם אינסופיים אצל רוב האנשים. לא קל להוציא כסף על טיפול פסיכולוגי, שהוא בסך-הכל "אויר" – אינך רואה כלום כשאתה קונה אותו, אתה משלם הרבה כסף ויוצא בלי כלום ביד. לעומת זאת אם אתה רוכש ריהוט – אתה רואה אותו, ואם אתה נוסע לחו"ל – גם שם יש דברים מוחשיים שאתה רואה.
יחד עם זאת לדעתי לטיפול פסיכולוגי טוב – אין תחליף. טיפול פסיכולוגי יכול לעזור לנו למצוא את דרכנו בחיים, ליצור קשרים בין-אישיים טובים יותר, להיות "עצמנו", ולהשתחרר מכל מיני בעיות שליוו אותנו זמן ארוך. טיפול פסיכולוגי טוב אולי לא יוציא אותנו "מושלמים" מבחינה נפשית, אבל יעניק לנו כלים טובים להתמודד עם בעיות וקשיים שיבואו בעתיד, כי בעיות וקשיים זה חלק מהחיים תמיד.