טיפול פסיכולוגי ארוך-טווח מול טיפול פסיכולוגי קצר-טווח
״לאיזה טיפול אני זקוק?״ שואל את עצמו האדם הפונה לטיפול פסיכולוגי, ״לטיפול של ארבע פגישות? של חצי שנה? של שנתיים?״
אנסה להבהיר כאן מה ההבדל בין הטיפול הפסיכולוגי קצר-הטווח לבין הטיפול הפסיכולוגי ארוך-הטווח.
טיפול פסיכולוגי קצר-טווח הוא טיפול הנמשך בין פגישה אחת לשלושים פגישות. טיפול פסיכולוגי ארוך-טווח הוא טיפול הנמשך שנה ומעלה.
בטיפול פסיכולוגי קצר-טווח אנחנו מטפלים בבעיה מסוימת וממוקדת או במשבר זמני. בטיפול פסיכולוגי קצר-טווח מתמקדים בבעיות המיידיות ומנסים לפתור אותן באמצעות הבנה, תרגילים בבית, ייעוץ והדרכה של הפסיכולוגית, והבנה של היחסים הקורים בטיפול – כמשקפים יחסים הקורים מחוץ לטיפול. כאשר הבעיות הדחופות חולפות ויש שיפור בהרגשתו הכללית של המטופל – הטיפול הקצר יבוא לידי סיום. עדיף שהסיום ייעשה בהדרגה, כלומר שתהיה ירידה הדרגתית בתדירות הפגישות.
בטיפול הפסיכולוגי ארוך- הטווח יש זמן ואפשרות לעסוק במישורים השונים בחייו של המטופל. בטיפול הפסיכולוגי ארוך-הטווח עוסקים גם בילדותו של המטופל ובאיך היא השפיעה ומשפיעה על חייו היום. גם בטיפול הפסיכולוגי ארוך-הטווח נעזרים בתרגילים ובשיטות כמו ייעוץ, מדיטציה והיפנוזה. המטרה בטיפול הפסיכולוגי ארוך-הטווח היא לגרום לשינוי עמוק באישיות של המטופל. לעשות אותו מודע יותר לעצמו. לשפר את איכות הקשרים הבינאישיים שלו. להבהיר את מטרותיו המקצועיות ולעזור לו להגשים אותן. וגם – ללמד אותו איך להתמודד עם רגשות קשים, כך שיוכל לווסת רגשות כמו עצב, כעס חרדה וקנאה. בסיומו של הטיפול הפסיכולוגי ארוך-הטווח המטופל אמור להיות מסוגל להתמודד בעצמו עם הקשיים שהתמודד איתם קודם בעזרת הטיפול הפסיכולוגי.
הטיפול הפסיכולוגי ארוך-הטווח מומלץ גם לאנשים הסובלים מבעיות קשות וממושכות יותר, או מבעיות בכמה תחומים של החיים. אנשים כאלו בהחלט ירויחו מטיפול שיתמשך זמן רב יותר ויעזור להם לפתור את בעיותיהם.
חשוב לציין: מחקרים חוזרים ומראים כי טיפול פסיכולוגי ארוך-טווח עוזר יותר מטיפול פסיכולוגי קצר-טווח. כנראה שלפעמים הכמות כן קובעת… ישנם אנשים רבים המעידים כי טיפולים פסיכולוגיים ארוכי-טווח בהם היו שינו את חייהם. הם לא רק פתרו את בעיותיהם אלא גם החלו בעזרת הטיפול להשתמשבמשאבים ובחוזקות שלהם, והגיעו למימוש עצמי ולהצלחה.
השאלות שכל אדם הפונה לטיפול פסיכולוגי צריך לשאול את עצמו הן: לאיזה טיפול פסיכולוגי אני זקוק? ובאיזה טיפול פסיכולוגי אני באמת מעוניין?
אני רוצה להדגיש במיוחד את השאלה השנייה מפני שאנשים רבים אינם מרשים לעצמם טיפול פסיכולוגי ארוך-טווח למרות שהם היו רוצים בכך מאוד. הם מתייחסים לתשוקה זו שלהם לטיפול ארוך כ״פינוק אסור״, ומפסידים את התועלת וההנאה הרבות שיכלו להפיק מטיפול פסיכולוגי ארוך טווח.
אז שאלו את עצמכם באיזה טיפול אני רוצה לבחור?
מה אני מעדיף? ומה מתאים לי – בהתחשב בבעיות שאני צריך לפתור ובמטרות שאליהן אני רוצה להגיע?
וכמובן שכדאי גם להתייעץ. להתייעץ עם מומחה בעל- ניסיון בתחום בהחלט עוזר בדרך לקבל את ההחלטה הנכונה.