לא קל להיות בעל עסק עצמאי. העצמאי הוא באופן טבעי פגיע יותר. הוא יכול גם להצליח יותר, יש לו יותר חופש ואפשרות לגדול ולהוכיח את עצמו. אבל עדיין – הוא צריך כל הזמן להיאבק כדי לשרוד. ולא קל לשרוד בכלכלה המודרנית ובכלכלה הישראלית.
נתונים אחרונים מראים כי 30% מתוך העסקים הקטנים נסגרים תוך חמש שנים. אלו אינם נתונים טובים. הם מראים, כי קשה לעסקים הקטנים לשרוד.
כפסיכולוגית קלינית אני מטפלת בלקוחות שהם בעלי עסקים קטנים ובינוניים, גברים ונשים. לא פעם אני מתפעלת מהם. אני מתפעלת מהיכולת שלהם להחזיק את העסק שלהם. מהיכולת שלהם בתחום המומחיות שלהם.
אבל כשהם נכנסים לחדר הקליניקה אני שומעת כמה זה לא קל להיות עצמאיים. אני שומעת, שהם עובדים קשה. נכון, אין להם בוסים "על הראש", אבל יש להם לחצים רבים אחרים.
קודם כל הם צריכים להתמודד עם לחצי ההצטיינות שלהם עצמם. הם משתדלים כל הזמן להיות יותר טובים ויותר טובים. הם גם משתדלים להיענות כל הזמן בצורה הטובה ביותר ללקוחות שלהם, ולא פעם זה גוזל מהם הרבה כוחות.
לא פלא, שתיאוריות כלכליות מראות שהפרטת המשק מעוררת ומממריצה אותו: כשאנשים עובדים עבור העסק העצמאי שלהם הם עובדים הרבה יותר קשה – הם הרי צריכים להוכיח את עצמם כל הזמן.
ומה בכל זאת מקבלים העצמאיים? קודם כל העצמאות היא טובה. היכולת להתפתח לפי מה שמעניין אותם ולפי מה שהם אוהבים – בתנאי שההתפתחות הזו מתאימה לתנאי השוק.
יתרון שני לעצמאיים הוא, שחלקם מקבלים הכנסות גבוהות יותר. הם גם מקבלים חופש בעבודתם.
אבל עם העצמאות, ההכנסות והחופש באים גם אי-ודאות בקשר להכנסות שלהם, צורך בלתי-פוסק להוכיח את עצמם ולחצים שונים מצד הגורמים, שאת רצונם הם רוצים להשביע. נכון – גם לשכירים יש לחצים כאלו, אבל לחלק מהשכירים יש ביטחון גבוה יותר במקום עבודתם.
בטיפול הפסיכולוגי העצמאיים יכולים לדבר על הלחצים שלהם. אני יכולה לעזור להם לראות איך הם מכניסים את עצמם ללחצים מיותרים, לחצים שלפעמים מביאים לפגיעה בתפקוד שלהם. לחצים שיכולים להביא אותם גם לפגיעה במצבם הנפשי או הבריאותי. אנחנו לומדים ליצור שיווי משקל בין הלחצים בעבודה לבין הצורך שלהם לחיות חיים רגועים ונינוחים. נכון, לעצמאי קשה לעצור לפעמים, כי תמיד הוא חושש שאם לא יעבוד עכשיו – לא תהיה לו עבודה מחר, אבל צריך לדבר על החששות האלו, ולהבין איך להתמודד איתם.
בטיפול הפסיכולוגי העצמאיים יכולים גם לדבר על המתחרים שלהם, שמלחיצים אותם. בשוק תחרותי כל-כך – המתחרים שלך מאיימים עליך, ואתה צריך להוכיח כל הזמן שאתה טוב יותר, שכדאי לפנות אליך. אנחנו מנסים לבדוק מה טוב בך כעצמאי במקצוע שלך. מה מייחד אותך, או כפי שזה נקרא בשפה המקצועית – מה מבדיל אותך מהאחרים. אנחנו מנסים יחד בטיפול הפסיכולוגי לחזק את הביטחון העצמי ואת ההערכה העצמית של העצמאי, כך שהוא יחזור לעבודתו כשהוא בטוח יותר בעצמו מול הלקוחות שלו, וחרד פחות, שמא מחר לא תהיה לו עבודה.
בטיפול הפסיכולוגי חשוב גם לדבר על החלומות של העצמאיים ולאן הם רוצים להתפתח. מהם החלומות שלהם? האם הם יכולים להגשים אותם בתוך המרוץ היומיומי אחרי הפרנסה ואחרי הלקוחות?: האם הגשמת החלומות שלהם תאפשר להם שגשוג של העסק, האם תביא להם עוד לקוחות?
וכמובן שחשוב לדבר על יצירת איזון בין הבית לעבודה. גם גברים עצמאיים וגם נשים עצמאיות חוששים לפעמים שהתביעות העצומות של העבודה העצמאית משכיחה מהם את הצורך של המשפחה בהם ואת הצורך שלהם במשפחה ובחמימות שלה. מאחר שהם, בעיני עצמם, עובדים אינסופיים, שיכולים וצריכים לעבוד כל הזמן – הם צריכים לדעת להירגע לפעמים ולנוח, להיות בחיק המשפחה, להקדיש זמן לעצמם, לבריאותם, לתחביבים שלהם.
אני מעריכה מאוד אנשים עצמאיים בעבודתם. הם מפתחים לעיתים קרובות יכולות גבוהות בתחום שלהם, וגם יכולות גבוהות להסתדר בעולם הכלכלי, שאינו קל.
ודווקא משום כך, אני רוצה כל-כך לעזור להם. לחזק, לתמוך, להרגיע, ולאפשר להם להמשיך הלאה בעבודתם המרגשת והמשמעותית. עבודה קשה, חשובה, שמעניקה משמעות ופרנסה להם ולבני ביתם.
ולסיום, חשוב להזכיר לעצמאיים: ייעוץ פסיכולוגי עבור העסק לשם קידומו מהווה הוצאה מוכרת עבור מס הכנסה.