אני חושבת שזה כל-כך חשוב – ללמוד מספרים. גם מחקרים אחרונים (קזדין ובלייס, 2011) מראים זאת. חלק מהעבודה שלי בטיפול הפסיכולוגי זה להמליץ לאנשים לקרוא ספרים מסוימים בתחום הפסיכולוגיה, שלדעתי מתאימים להם ולקשיים שיש להם. ולא מעט מטופלים אכן מקבלים את ההצעה בשמחה, קוראים את הספרים ומרגישים שזה ממש מקדם אותם. כנראה שהספרים בעיני זה עוד אחת מ"התרופות" שיש לי לתת למטופלים. כמו שאני נותנת תרופות כמו : שיחה איתי ותרגילים לבית, אז זו עוד תרופה.  נכון, התרופה הזו של הספרים מקצרת את הטיפול אצלי, אבל אני מרוצה מכך שהמטופלים התקדמו, ויכולה לטפוח לעצמי על השכם…

אנשים שונים משתנים בדרכים שונות. יש אנשים שמשתנים בעצמם, ללא עזרה וללא טיפול פסיכולוגי. יש אנשים שמשתנים בעזרת אירועים קשים שקורים להם. יש אנשים שמשתנים בעזרת ספרות יפה או סרטים שמשמעותיים עבורם. ויש אנשים שספרים "עושים להם את זה" . ולמען הגילוי הנאות: אני אחת מאלו.

כן, גם כשהתקשיתי בלימודי הסטטיסטיקה באוניברסיטה מה שהציל אותי היה הישיבה השקטה עם ספרי הסטטיסטיקה והקריאה האיטית של החומר בסטטיסטיקה, שעד אז היה עבורי מבלבל ולא-מובן. בסופו של דבר הגעתי לכך, שנהניתי לקרוא ספר סטטיסטיקה ארוך באנגלית לעבודת הגמר שלי לתואר שני…הספרים עבורי הם עזרה עד כדי כך, שבהתמחות שלי מאמר תיאורטי שקראתי – שינה אצלי דברים משמעותיים מאוד.

וחוץ ממני יש עוד אנשים לא מעטים שיכולים להתפתח נפשית ולהשתנות בעזרת ספרות פסיכולוגית. ולכן אני בעבודתי נוטה להמליץ למטופלים על ספרים, שיכולים לעזור להם להתקדם. כמובן שאני לא מחייבת מטופלים לקרוא – זו הבחירה שלהם, אבל אני ממליצה. אגב, אדם נוסף שכותב על כך, שספרים קידמו אותו מאוד הוא רובין שארמה, שאף נותן באחד מספריו רשימה של ספרים שהם משמעותיים עבורו.

ועכשיו לחלק המעשי – עכשיו אביא ברשימה זו ספרים, שמתאימים לבעיות שונות. ולא, לא אגבה מכם כסף על ההמלצות האלו – זה בחינם, ותאמינו לי – הספרים האלו יכולים לעזור לכם.

אז על אילו ספרים אמליץ בפניכם?

אני אמליץ בפניכם על ספרים שונים לבעיות שונות. אשתדל שלא להרבות בספרים ולהמליץ רק על הטובים ביותר – כדי שלא להכביד עליכם. ההמלצות הן  רק על ספרים בעברית, למרות שבקליניקה אני ממליצה למטופלים, שמוכנים לקרוא באנגלית, גם על ספרים באנגלית.

את הרשימות סידרתי לפי הסדר, שלדעתי כדאי לקרוא אותם.

ספרים למי שרוצה להיות מאושר יותר, או שהקרובים לו יהיו מאושרים יותר:

ד"ר מרטין זליגמן : אושר אמיתי. הוצאת מודן, 2002.

ד"ר טל בן-שחר: באושר ובאושר. הוצאת מטר, 2008.

ד"ר טל בן-שחר: אושר אפשרי. הוצאת מטר, 2009.

ריקאר, מאתייה: בזכות האושר. עם עובד, 2006.

ספרים להורים שלילדיהם (ומתבגרים, כמובן) בעיות משמעת שונות:

עומר, חיים: שיקום הסמכות ההורית. מודן, 2000.

עומר, חיים: המאבק באלימות ילדים – התנגדות לא אלימה. מודן, 2002.

עומר, חיים: הסמכות החדשה. מודן, 2008.

ספרים לילדים (ומבוגרים) שסובלים מהפרעות קשב וריכוז:

ד"ר בארקלי, ראסל: לשלוט ב-ADHD. גלילה, 2003.

קורנפילד, ג'ק: הלב הנבון. מודן, 2009.

קורנפילד, ג'ק: הלב הנבון. מודן, 2009.

ספרים למי שילדיהם (גם מתבגרים) סובלים מחרדות:

עומר, חיים ולייבוביץ' , אלי : פחדים של ילדים. ספרים, 2007.

ספרים למי שיש בעיות רפואיות, שיש להן גם רקע נפשי:

רובינס, ג'ון: בריא בן 100. פוקוס, 2007.

חוברה, ליאורה: הדיאטה הסינית. כנרת, זמורה-ביתן, דביר – 2005

פרופ' אבשלום מזרחי: לחיות בריא. הוצאת פוקוס, 2003.

ספרים למי שחווה רגשות שליליים וחזקים :

קורנפילד, ג'ק: הלב הנבון. מודן, 2009.

ד"ר גולמן, דניאל: רגשות הרסניים. מודן, 2005.

אלון, נחי ועומר, חיים: השטן שבינינו. ספרים, 2005.

ספרים לבעיות בזוגיות ובנישואים:

פייג', סוזן: כיצד אחד מכם יכול לקרב את שניכם זה לזה. מודן, 2000.

ספר למי שסובל ממחשבות טורדניות והתנהגות כפייתית:

 פרופ' פואה, עדנה ופרופ' וילסון, רייד: די לאובססיה. מודן, 2001.

ועכשיו עברו לכם בשקט על רשימת הספרים, אל תלחיצו את עצמכם. חשבו אם יש ספר שמעניין אותכם, ובדקו היכן ניתן לקנות אותו (לא, אני לא מרויחה מקנית הספרים הזו). וכשתקנו אותו אני ממליצה לקרוא אותו בקצב שנוח לכם, ובסדר שנוח לכם. לפעמים קל יותר להתחיל לקרוא ספרי פסיכולוגיה מהאמצע, או מהסוף, או מהפרק השני. קראו את הספר לאט, בהנאה. שתו לכם משקה טוב בצד. חישבו על מה שקראתם בהפסקות שבין הקריאה. הסתכלו על העצים שמולכם בחלון, על העננים בשמים. לאט, יש זמן. הספר יחכה, הספר הוא לא בן-אדם, הוא לא בורח. הוא תמיד יהיה לידכם. ואם תאבדו אותו – תוכלו לקנות חדש.

ודבר נוסף: הספרים הם לא במקום טיפול פסיכולוגי. לדעתי הם יכולים להיות השלמה טובה לטיפול פסיכולוגי. הם יכולים לבוא גם כהקדמה לטיפול פסיכולוגי או כבני-לוויה אחרי שמסיימים טיפול פסיכולוגי. הספרים יכולים להיות בני-לוויהמפני  שספרים הם גם קצת חברים, כמו שאומרים לילדים בפרסומת, שנועדה לעודד קריאה.

אז שיהיה לכם בהנאה ובשלווה, ובאיחולי התפתחות נפשית טובה. אני אשאיר אותכם עם רשימת הספרים שלי. להתראות!

עוד בנושא

אשמח לשמוע מכם

או הקלידו את הפרטים שלכם ואתקשר אליכם חזרה

אהבתם את התוכן? שתפו חברים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

קבלו מתנה ממני

מטופלים המעוניינים בכך,
יקבלו בפגישות הראשונות במתנה
ספר שיתאים להם!